
Biotechnologia w praktyce: Jak powstaje ser? Zajęcia studentów AWFiS
Podczas zajęć z biotechnologii żywności na kierunku Dietetyka w Sporcie i Rekreacji studenci Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku mieli okazję samodzielnie przeprowadzić proces wytwarzania sera podpuszczkowego.
Zajęcia odbyły się w Laboratorium Mikrobiologii pod opieką dr hab. Beaty Łubkowskiej, prof. AWFiS, gdzie przyszli dietetycy poznają w praktyce, jak wykorzystać mikroorganizmy w produkcji żywności.
– Na dzisiejszych zajęciach wytwarzamy ser podpuszczkowy z mleka krowiego. Takie świeże mleko musi być nisko pasteryzowane, czyli pasteryzowane w temperaturze około 65°C.
Wbrew pozorom, mimo skomplikowanej nazwy, nie jest to trudny proces – tłumaczy dr hab. Beata Łubkowska, prof. AWFiS. – Wykorzystujemy podpuszczki pochodzenia mikrobiologicznego lub naturalnego, czyli uzyskiwane z żołądków cielęcych bądź z grzybów.
Studenci poznają dzięki temu nie tylko technologię produkcji serów, ale także procesy fermentacyjne i enzymatyczne, które mają kluczowe znaczenie w przemyśle spożywczym.
Takie zajęcia pozwalają im łączyć wiedzę teoretyczną z praktyką i lepiej zrozumieć, jak powstają zdrowe i bezpieczne produkty żywnościowe.
—
red. Mikołaj Polak/rzecznik prasowy AWFiS w Gdańsku
Wideo: Mikołaj Polak; Zdjęcia: Beata Zarach. Biuro Promocji AWFiS



