DIETETYKA W SPORCIE I REKREACJI – zakończone tytułem licencjata
Dietetyka w sporcie i rekreacji to ścieżka kształcenia dla osób interesujących się zarówno sportem, odżywianiem jak i najogólniej zdrowym trybem życia. Propozycja kształcenia łączy ze sobą zarówno wiedzę z zakresu aktywności fizycznej, sportu, jak i zdrowego odżywiania czy suplementacji w diecie sportowców.
Program kształcenia obejmuje wieloaspektowe przygotowanie studentów do wykonywania zawodu dietetyka sportowego. Absolwenci nabędą szeroką wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu różnorodnych aspektów żywienia, oceny i planowania żywienia, którego celem jest przygotowanie organizmu do określonego wysiłku fizycznego oraz wspierania regeneracji po takim wysiłku.
Absolwent zdobędzie kompetencje w zakresie opracowywania indywidualnych planów żywieniowych dla osób o różnym poziomie i rodzaju aktywności fizycznej. Będzie posiadał umiejętność oceny składu ciała i sposobu żywienia osób trenujących rekreacyjnie i wyczynowo oraz umiejętność dostosowania planów żywieniowych i suplementacji do stanu zdrowia osób aktywnych fizycznie z uwzględnieniem wyzwań związanych z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, zaburzeniami mineralizacji kości, zaburzeniami odżywiania, niedoborem żelaza itd.
Kwalifikacje zawodowe
absolwent otrzyma tytuł zawodowy licencjata
Przedmioty rekrutacyjne
- język polski
- język obcy oraz dowolny przedmiot wybrany przez kandydata
Kontynuacja
Sport II stopnia, Turystyka i rekreacja II stopnia, Zarządzanie w sporcie II stopnia, studia podyplomowe, kursy specjalistyczne
Perspektywy zawodowe / Praca
- placówki sportowe, rekreacyjne, rehabilitacyjne
- w ośrodkach odnowy biologicznej, ośrodkach typu wellness i spa
- w klubach fitness i siłowniach
- firmy produkujące żywność i/lub suplementy diety
- instytucje naukowo-badawcze i ośrodki badawczo-rozwojowe
- własna działalność gospodarcza: poradnictwo żywieniowe skierowane do osób aktywnych i sportowców (indywidualne i zbiorowe)