DIETETYKA W SPORCIE I REKREACJI – zakończone tytułem licencjata

Dietetyka w sporcie i rekreacji to ścieżka kształcenia dla osób interesujących się zarówno sportem, odżywianiem jak i najogólniej zdrowym trybem życia. Propozycja kształcenia łączy ze sobą zarówno wiedzę z zakresu aktywności fizycznej, sportu, jak i zdrowego odżywiania czy suplementacji w diecie sportowców.

Program kształcenia obejmuje wieloaspektowe przygotowanie studentów do wykonywania zawodu dietetyka sportowego. Absolwenci nabędą szeroką wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu różnorodnych aspektów żywienia, oceny i planowania żywienia, którego celem jest przygotowanie organizmu do określonego wysiłku fizycznego oraz wspierania regeneracji po takim wysiłku.

Absolwent zdobędzie kompetencje w zakresie opracowywania indywidualnych planów żywieniowych dla osób o różnym poziomie i rodzaju aktywności fizycznej. Będzie posiadał umiejętność oceny składu ciała i sposobu żywienia osób trenujących rekreacyjnie i wyczynowo oraz umiejętność dostosowania planów żywieniowych i suplementacji do stanu zdrowia osób aktywnych fizycznie z uwzględnieniem wyzwań związanych z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, zaburzeniami mineralizacji kości, zaburzeniami odżywiania, niedoborem żelaza itd.

Kwalifikacje zawodowe

absolwent otrzyma tytuł zawodowy licencjata

Przedmioty rekrutacyjne

  • język polski
  • język obcy oraz dowolny przedmiot wybrany przez kandydata

Kontynuacja

Sport II stopnia, Turystyka i rekreacja II stopnia, Zarządzanie w sporcie II stopnia, studia podyplomowe, kursy specjalistyczne

Perspektywy zawodowe / Praca 

  • placówki sportowe, rekreacyjne, rehabilitacyjne
  • w ośrodkach odnowy biologicznej, ośrodkach typu wellness i spa
  • w klubach fitness i siłowniach
  • firmy produkujące żywność i/lub suplementy diety
  • instytucje naukowo-badawcze i ośrodki badawczo-rozwojowe
  • własna działalność gospodarcza: poradnictwo żywieniowe skierowane do osób aktywnych i sportowców (indywidualne i zbiorowe)