TURYSTYKA I HOTELARSTWO – studia I stopnia – zakończone tytułem licencjata
Propozycja studiowania na tym kierunku nawiązuje do prognozowanego w okresie postpandemicznym zwiększonego zapotrzebowania rynkowego na kwalifikacje zdobywane w ramach turystyki i hotelarstwa. Absolwent ma być osobą wszechstronnych kompetencji, zarówno społecznych, jak też odnoszących się do zdobytej wiedzy i przejawianych na jej podstawie umiejętności. Program studiów z jednej strony gwarantować ma nabycie umiejętności uniwersalnych, umożliwiających wdrożenie zawodowe w wielu sektorach przestrzeni turystyczno-hotelarskiej, z drugiej zaś – ma przygotować do wyspecjalizowanych czynności służbowych, bez potrzeby dodatkowego przygotowania poza tokiem studiów. Kierunek wyróżnia się wysoko wykwalifikowaną kadrą dydaktyczną oraz znaczną liczbą zajęć praktycznych w instytucjach i obiektach turystycznych i hotelarskich.
Studia na kierunku Turystyka i Hotelarstwo mają koncentrować się na przygotowaniu Studentów do pracy na rzecz obsługi ruchu turystycznego, zarówno w sektorze prywatnym jak i samorządowym. Do zadań stawianych naszym Absolwentom zaliczyć należy m.in. umiejętne zarządzanie przedsiębiorstwami noclegowymi, wypoczynkowymi, biurami podróży, ale również bezpośrednia obsługa uczestników ruchu turystycznego w roli pilota wycieczek i przewodnika turystycznego.
Wielu z naszych Absolwentów pełni dzisiaj kluczowe role w organizacjach samorządu gospodarczego przemysłu turystycznego (m. in. Polska Izba Turystyki) oraz w najważniejszych organizacjach zajmujących się promocją w turystyce (m.in. Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna). Nasi Studenci już w trakcie studiów mają możliwość nauki i nabywania doświadczenia poprzez aktywny udział w funkcjonowaniu wybranych obiektów hotelarskich zlokalizowanych na terenie Trójmiasta, takich jak Courtyard Gdynia Waterfront, Haffner SPA Hotel Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa, Holiday Inn Gdańsk – City Centre, Radisson Blue Gdańsk czy Hotel Renaissance – grupa Marriot Gdańsk. Istotnym elementem kształcenia w wymiarze praktycznym jest również współpraca przy organizacji imprez turystyki kulturowej z takimi regionalnymi podmiotami jak Narodowe Muzeum Morskie, Faktoria Pruszcz Gdański, Muzeum Marynarki Wojennej, Muzeum II Wojny Światowej czy Muzeum Miasta Gdańska.
Absolwent kierunku Turystyka i Hotelarstwo w ramach zajęć przygotowywany jest do egzaminu z języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz nabywa umiejętność posługiwania się językiem specjalistycznym umożliwiającym porozumiewanie się w ramach aktywności zawodowej.
KOMPETENCJE
- tytuł zawodowy licencjata w zakresie turystyki i hotelarstwa
- kompetencje w zakresie przygotowania i organizacji wszelkiego typu wyjazdów indywidualnych i zbiorowych o charakterze turystycznym
- kompetencje w zakresie poszczególnych elementów obsługi klienta
- sprawnie wykorzystywanie na stanowisku pracy nowoczesnych technologii
- kompetencje w zakresie promocji oraz sprzedaży usług hotelarskich
- umiejętność zrozumiałej, służbowej komunikacji interpersonalnej stanowiącej podstawę efektywnej współpracy w zespole
- kompetencje w zakresie rejestrowania, skutecznego prowadzenia i prawidłowego rozliczania własnej działalności gospodarczej w przestrzeni turystyczno-hotelarskiej.
- kompetencje w zakresie posługiwania się językami obcymi, w tym szczególnie obcojęzycznym słownictwem branżowym
SPECJALIZACJE
STOPIEŃ/ pierwszy
FORMA/ stacjonarna
PROFIL/ praktyczny

Kryteria kwalifikacji
- konkurs świadectw
- ocena stanu zdrowia
Kontynuacja po ukończeniu studiów I stopnia
- Turystyka i hotelarstwo II stopnia, Sport II stopnia, Zarządzanie w sporcie II stopnia
Kariera i praca:
- przedsiębiorczość indywidualna i korporacyjna
- obsługa ruchu turystycznego
- hotelarstwo
- gastronomia
- biura podróży (touroperatorzy, agencje turystyczne)
- transport pasażerski
- stowarzyszenia i organizacje turystyczne
- organizacja eventów i imprez turystycznych
- ośrodki rekreacyjne
- kluby fitness, wellness & SPA
- administracja publiczna